Dievčenská víkendovka 18.–20.3.2011

Keď sme prišli na Čertov bolo tam všade plno blata. Pršalo a fúkalo. Večer sme ostali zarazené. Bolo úplne bielo a všade bol sneh. Ale to nám predsa nepokazilo víkend. Tešili sme sa na víkend bez chalanov.

Na večeru bol chlieb so salámou, pretože sme stratili veľa času vybaľovaním. No šťastne sme to zvládli a večer sme začali lentilkovou aktivitkou. Všetky sme si vybrali po dve lentilky. Farba lentilky označovala otázku, na ktorú sme mali odpovedať. Boli mierne na zamyslenie, napríklad „Ako by mal vyzerať tvoj ideálny deň?“ alebo na spomínanie, napríklad „Aké najkrajšie komplimenty si dostala?“ Do soboty mala chvály na starosti Barča Klusová. Počas celého víkendu sme nelámali rekordy v spievaní, sem-tam to škrípalo, ale  dali sme do toho srdce. Vedeli sme o čom spievame, aj keď sme najprv nemohli nájsť spevníky :).

V prvý večer bola téma zameraná na biblický pár Jakub a Ráchel. Tento príbeh lásky nájdeme v knihe Genezis v 29 kapitole. V podstate som to vnímala skôr ako diskusiu o tom, aký by mal byť náš budúci partner. O tom, že všetko má svoj čas a netreba sa ponáhľať do ničoho a už vôbec nie do partnerského vzťahu. Boh má pre nás všetko pripravené a náš budúci partner sa objaví v nečakanej chvíly. Potom sme sa modlili, čo bolo veľmi emotívne a precítené. A dôležité je, že sme sa modlili od srdca a úprimne.
Nasledoval voľný program, teda väčšina z nás hrala „Ligreto“, to je kartová hra. No okolo polnoci nás už čakali postele. A boli sme radi, že už ideme spať.

Naše krásne sny sa skončili zvonením budíka. Museli sme vstávať. A na raňajky sme mali tradičnú rybaciu nátierku, bola skvelá… 🙂 Ani sme sa nenazdali a prišla Darinka Marečková, ktorá mala mať tému o ďalšom biblickom páre. No ešte pred naším pozorným počúvaním sme si trošku vybili energiu v dvoch aktivitkách. Prvú nazvem zvieratková, bola dosť nečakaná. Písali sme si na papieriky tri zvieratká. A potom sme mali napísať ku každému zvieratku jeho tri vlastnosti. Najvtipnejšie to bolo nakoniec, pretože sme si to nahlas čítali a prvé zvieratko znázorňovalo to, ako nás vidia ľudia okolo nás. Druhé hovorilo a tom, ako sa vidíme my a to posledné tretie o tom, aký v skutočnosti sme. Ďalšia aktivitka je celkom známa, volá sa to „kto, s kým, kde, ako, čo robili“. Keď sme si to čítali žasli sme čo dokážeme „dať dokopy“. Toto je len zlomok našej kreativity: „Mickey Mouse so šéfom pri ceste unavene jedia lentilky. Pápež s farárom v škole prívetivo šijú ponožky. E. t. s Putinom v zoo unavene hrajú ligreto.“ Darinka nám svoje rozprávanie spestrila ďalšou aktivitkou. Tá však nebola vôbec náročná vo dvojiciach sme si natierali ruky krémom a snívali o našom budúcom manželstve. Po vzájomnej starostlivosti o naše rúčky nám Darinka predstavila Ananiáša a Zafiru. Bol to pár, ktorý žil síce kresťanským spôsobom, ale oklamali Boha a on ich za to zabil. Ja som si z toho vzala takú hlavnú myšlienku, že je treba dávať pozor na to čo hovoríme a čo žijeme.

Potom sa niektoré z nás pobrali pripraviť obed a niektoré sa začali hrať, medzi nami populárnu hru, ligreto. Na obed sme mali chutné špagety a francúzsku polievku. 🙂 A keď už sme nevládali jesť chvíľu sme oddychovali. No dlho nám to nevydržalo…
Bol sneh a tak sme neboli vonku, ale zase sme si to vynahradili :). Hrali sme ďalšiu dobrú spoločenskú hru „Activity“. Dali sme sa do dvoch skupiniek a hrali sme proti sebe… Bolo to dosť napínavé. Ale výhernú čokoládu sme si aj tak rozdelili všetky. Čo sme robili potom ešte pred večerou si asi domyslíte… hrali sme ligreto?. Na večeru sme si uvarili párky.

Rýchlo utiekol ten deň… pretože sme sa ani nenazdali a bol tu zase večer a samozrejme náš večerný program, v ktorom mala hlavné slovo naša E. t. Hudecová. Na začiatku sme hrali „zvieratká“ (akčne sme si posielali signály a niekto, kto bol v strede mal šatkou udrieť toho, kto mal signál práve vtedy). Nemohli sme vynechať chvály a modlitby, ktoré boli ako inak moc, moc super?. Dávid a Betsabe z 2 knihy Samuelovej boli našou témou. Jeden hriech plodí ďalší a ďalší. Tak sa snažil riešiť problém aj Dávid, no našťastie spamätal sa a kajal sa Pánu Bohu. Myslím, že toto bola veľmi dobrá téma a mohli by sme sa poučiť z Dávidovej chyby. Každý z nás je hriešny a vždy budeme robiť chyby, ale nesnažme sa napraviť naše pochybenie ďalším hriechom.

Taká neoficiálna súčasť programu bolo pozeranie filmu. Výber vážne nemal chybu. Pozerali sme film, ktorý sa v originály volá Fireproof, teda V jednom ohni. Bolo to o manželskom páre, ktorý si tým, že uveril v Pána Boha zachránil manželstvo. Malo to veľa emócii a my citlivé žienky sme si nemohli pomôcť a vyronili sme pár slzičiek?. A musím uznať, že naozaj to malo niečo do seba. Po filme sme išli zase hrať ligreto, ale ja tabu. Pomaly nás však ubúdalo a pohlcovali nás krásne sny.

No opätovne nás prebudili tie otravné budíky a nič iné nám neostalo, len vstať s tej vyhriatej postieľky… Na raňajky bola vianočka?. No nechýbali ani maslo a džemík. Kakao bolo tiež skvelé. A aby sa nedeľa u nás nelíšila od soboty, tak k nám zas prišla návšteva… bola to Steffi Mudráková. Ona nám priblížila život ďalšieho biblického páru. Boli to Izák a Rebeka z knihy Genezis. Neviem ako vnímali tento príbeh ostatní, no mne sa najviac páčilo, že Rebeka si chcela Izáka získať svojimi slovami a svojou inteligenciu a nie krásou. Super bolo, že sa jej to aj podarilo. A myslím, že každá sme si z tohto príbehu niečo odniesli. Chvály boli bez gitary, no nenechali sme sa odradiť a užili sme si ich.
Po programe prišiel čas na ligreto… a samozrejme varenie obeda. Na obed bolo kuracie mäso s hranolkami a rajčinová polievka. A pomaly sme sa pobrali domov, hneď po tom ako sme sa spoločne odfotili :).

P.S.: Myslím, že treba poďakovať a mierne vyzdvihnúť Terču Madalovú, pretože sa starala o naše teplo…

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do prípravy víkendovky zapojili, a ďakujeme hlavne Pánu Bohu za nádherný čas, ktorý sme mohli spolu prežiť.

[justified_image_grid flickr_user=181860930@N06 flickr_photoset=72157709173048743]